Какво са антиоксиданти, биофлавоноиди, T-ORAC и връзката им с FlAVON?

антиоксидант
Антиоксидантите (или противо-окислители) са група биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Те са нискомолекулни съединения, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като тежки металитоксини, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. Като антиоксиданти могат да бъдат определени разлини видове органични и неорганични съединения, като: пикочна киселина, която при хората осигурява над половината от антиоксидантния капацитет на кръвната плазма, аскорбинова киселина (Витамин C), Витамин Ефлавоноидни вещества, фелурова киселина, полифенолни съединения и други. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.
Биофлавоноидите или витамин P , принадлежат към групата на растителните пигменти от класа на полифенолите. Те са причина за оцветяването на плодовете и зделенчуците и се обтазуват в последните фази на зреене на плода или зеленчука. Познати са над 6500 разновидности на тези вещества.
Витамин Р влиза в групата на водоразтворимите витамини. Стотици различни биофлавоноиди съставят водноразтворимия Витамин Р. Това е най-голямата група естествени антиоксиданти в природата.
Витамин Р е открит от група унгарски учени (екипа на нобеловия лауреат по медицина и биология Алберт Сент-Дьорди, откривател на вит С и витамин Р, негов последовател е проф. д-р Золтан Диня, главен консултант и научен сътрудник във Flavon), които доказали, че сокът от пиперки или лимони оказва въздействие върху пропускливостта на кръвоносните съдове.
Средната дневната необходимост на тялото от биофлавоноиди е 25-50 мг, при което трябва да се отчете, че витамин Р не се образува самостоятелно в организма, а трябва да се набавя чрез хранителни продукти с растителен произход. Най-богати на биофлавоноиди са т.н berry-та ( къпини, малини, боровинки, каисис, арония, ягоди, бъз, шипка, годжи бери, и др); цитрусовите и оранжево-жълто-червените плодове; растителните масла, червени и оранжеви зеленчуци (моркови, тиква, цвекло и др), зеленолистни (спанак, броколи, аспержи, моринга), някои билки и подправки (магданоз, зелен чай), спирулина и др.
Тъй като биофлавоноидите се отнасят към групата на полифенолните въглехидрати, те активно си взаимодействат със захарите. При това е необходимо да се помни, че за пълното им усвояване трябва да се приема достатъчно количество вода.
Потребността от биофлавоноиди нараства: през студеното време от годината; при слабост и умора; при язви на стомаха и дванадесетопръстника; в стресови ситуации; при пушачи; хора работещи във вредна среда; при повишена чупливост на капилярите; при или след прием на много лекарства; при вътрешни и външни травми и рани; при обща слабост; болки в ставите; нарушения на съня; депресия ; замърсена околна среда и редица болестни състояния. Предозиране с биофлавоноид е малко вероятно, но ако се случи, може да доведе до диария.
Врагове на биофлавоноидите (витамин Р) са термичната обработка, светлината, кислородът, цигареният дим.
Ползи:
🔸 Биофлавоноидите (Витамин Р) са свързани с витамин С и са нужни за неговото пълноценно усвояване (с всеки 500 мг витамин С трябва да се приемат поне 100 мг биофлавоноиди).
🔸 Усилват тъканното дишане.
🔸 Много добри ефекти имат при спортни травми, тъй като имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.
🔸 Доказано е, че биофлавонидите (витамин Р) имат уникалното свойство да модифицират отговора на организма срещу различните видове вируси, алергени и канцерогени.
🔸 Като атниоксидант те предпазват организма от вредното действие на свободните радикали.
🔸 Имат антиалергично, антивирусно и анти-раково действие.
🔸 Имат роля при предпазването от и лечението на сърдечносъдови болести; при проблеми със съдовата пропускливост;
🔸 Жените в менопауза могат да намерят ефективно облекчение от топлите вълни увеличавайки дневния прием на биофлавоноиди заедно с витамин D.
🔸 Всеки, който има склонност лесно да образува синини, може да увеличи витамин С и дневния прием на биофлавоноиди, тъй като намаляват чупливостта и пропускливостта на капилярите;
🔸 Същото се отнася и за хора, на които венците им кървят при миене на зъбите.
🔸 Участват в окислително-възстановителните процеси;
🔸 Регулират нивото на захарта в кръвта;
🔸 Възпрепятстват развитието на катаракта;
🔸 Понижават нивото на холестерола в кръвта и нормализират състава на жлъчната течност;
🔸 Използват се и при лечението на стомашни и бъбречни заболявания, също при болести на кръвоносните съдове;
🔸 Повишават устойчивостта към стрес и намаляват умората.
🔸 Биофлавоноидите се назначават при хеморагични диатези, инсулти, кръвоизливи на ретината, лъчева болест.
🔸 Забавят стареенето
T-ORAC (Total Oxygen Radical Absorbance Capacity)- Капацитет на абсорбция на кислородните радикали , скаларна стойност, получена в лабораторията за сравняване на съдържанието на антиоксиданти в различни храни или хранителни добавки. Или на кратко, индексът показва способността на всеки продукт да свързва и неутрализира свободните радикали. ORAC индексът позволява да се сравняват продуктите за специфична защитна функция. Той не взема предвид количеството на взетия продукт и възможността за неутрализиране. Индексът се измерва в хиляди единици. Най-активните растения са събрани на места с “див” растеж. Зеленчуците и плодовете, отглеждани във ферми и в стопанства, имат по-малка антиоксидантна защита. ORAC единицата първоначално е разработена в Националния институт за стареене (САЩ) преди повече от две десетилетия. В резултат на експеримента се правят заключения за способността на един или друг продукт да свързва радикали. Понастоящем няма единна европейска рамка за индикатор за антиоксидантна защита върху опаковки с биодобавки или други продукти. Такава информация би помогнала на потребителя да направи правилните заключения относно ползите от даден продукт, да вземе правилните решения при избора си на добавка.
FLAVON– съчетва в себе си естествени и ценни съставки от чист източник, което гарантира високо съдържание на антиоксиданти, живи биофлавоноиди, витамини, микроелементи, минерали, ензими за усвояването им, действайки в синергия и взаимно усилвайки действието си. Продуктите са произведени по деликатна технология, на уникална производствена линия, чрез специален производствен механизъм при ниска температура, така че ценните активни съставки да останат непокътнати. Това гарантира постоянно високо качество и невероятно високите стойности на антиоксидантна активност, т.н ORAC стойности. На опаковката на всеки продукт Flavon има написана съответната ORAC стойност.
Тези стойности са важни, и ни дават сигурност и спокойствие при избора ни на хранителна добавка, също могат да оправдаят и очакванията ни към нея. За щастие продуктите на Flavon могат да се похвалят с едни от най-високите ORAC стойности в световен мащаб, да не кажем и с най-високите. За сравнение една опаковка Q10 с 60 тбл. има стойност около 5000 t-orac (цяла опаковка), а едно саше Peak Fruit- 188 224 t-orac (дневна доза).
И нещо много важно, на което ще обърнем внимание в отделна публикация – синергичните растителни съставки в продуктите на Flavon, със специалните си защитни качества, влиаят благотворно върху нашия геном и дължината на теломерите (многократно повтаряща се секвенция в двата края на ДНК- нишката, чиято дължина зависи от храненето и начина ни на живот, отговарят за клетъчното делене и продължителността на живота).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *